Πως να δημιουργήσετε έναν ασφαλή ιστότοπο σε 30 λεπτά ή λιγότερο
Όταν δημιουργείτε έναν επιχειρηματικό ιστότοπο ή ένα ιστολόγιο, είναι απαραίτητο να κάνετε την ασφάλεια του ιστότοπού σας κορυφαία προτεραιότητα. Εκτός από το να μάθει πώς να δημιουργεί έναν ιστότοπο, κάθε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή blogger θα πρέπει να κατανοήσει πώς να ασφαλίσει τον ιστότοπό του. Αν και το θέμα της ασφάλειας του ιστότοπου μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, δεν χρειάζεται να είναι μια μακρά, μακροχρόνια διαδικασία. Η σημερινή ανάρτηση θα καλύπτει χρήσιμες συμβουλές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ιστότοπου ή ιστολογίου σε τριάντα λεπτά ή λιγότερο.
1. Διατηρήστε τον ιστότοπό σας ενημερωμένο
Για να διατηρήσετε ασφαλή τον ιστότοπο ή το ιστολόγιο της επιχείρησής σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε ενημερωμένο όλο το λογισμικό του ιστότοπού σας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) όπως το WordPress, το Joomla! ή το Drupal, η εγκατάσταση τυχόν ενημερώσεων που κυκλοφορούν είναι απαραίτητη. Αυτές οι ενημερώσεις έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν προβλήματα και ελαττώματα ασφαλείας στο λογισμικό του ιστότοπου και να τον καθιστούν λιγότερο ευάλωτο σε χάκερ και κυβερνοεπιθέσεις. Φροντίστε να εκτελέσετε αυτές τις ενημερώσεις αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν για να προστατεύσετε τον ιστότοπό σας από πιθανές απειλές.
2. Σαρώστε τον ιστότοπό σας με έναν σαρωτή ιστότοπου
Μια άλλη βασική πρακτική ασφάλειας για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων ή επιχειρήσεων είναι να πραγματοποιούν τακτικά σαρώσεις των τοποθεσιών τους για να ελέγχουν για τρωτά σημεία. Ο σαρωτής ιστότοπου είναι ένα εργαλείο που ελέγχει τα αρχεία του ιστότοπού σας για πολλά διαφορετικά ζητήματα ασφαλείας, όπως ευπάθειες και κακόβουλο λογισμικό. Υπάρχουν διάφορα διαδικτυακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, αλλά αυτά γενικά δεν μπορούν να εντοπίσουν όλα τα πιθανά προβλήματα ασφαλείας. Συνιστάται να επενδύσετε σε έναν επαγγελματικό σαρωτή ιστότοπου για να ελέγξετε διεξοδικά τα αρχεία του ιστότοπού σας για κακόβουλο λογισμικό και ευπάθειες. Η πιο ολοκληρωμένη επιλογή είναι ένας σαρωτής ιστότοπου που το κάνει ένα βήμα παραπέρα και ελέγχει τον ιστότοπό σας για πολλές διαφορετικές απειλές, όπως κακόβουλο λογισμικό, ανεπιθύμητη αλληλογραφία και ευπάθειες δικτύου και διακομιστή. Θα χρειαστείτε επίσης έναν σαρωτή που ελέγχει για επιθέσεις XSS (cross-site scripting) και SQLi (SQL Injection), οι οποίες είναι ευπάθειες που στοχεύουν συχνά τη σύνδεση στον ιστότοπο ή τις φόρμες επικοινωνίας.
3. Χρησιμοποιήστε ένα Τείχος προστασίας εφαρμογών Web
Το τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF) είναι ένας τύπος τείχους προστασίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρακολουθεί την επισκεψιμότητα που μεταδίδεται στον διακομιστή του ιστότοπού σας. Μπορεί να βασίζονται σε δίκτυο, σε κεντρικό υπολογιστή ή σε σύννεφο. Εάν εντοπιστεί κακόβουλη επισκεψιμότητα, το WAF θα το εμποδίσει να αποκτήσει πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Τα WAF μπορούν να μπλοκάρουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες εισβολής και να φιλτράρουν πολλά είδη κακόβουλης κυκλοφορίας που στοχεύουν εφαρμογές Ιστού, συμπεριλαμβανομένων αυτοματοποιημένων ρομπότ, ανεπιθύμητων μηνυμάτων και κακόβουλου λογισμικού. Είναι επίσης χρήσιμα για να σταματήσουν το πρόσωπο του ιστότοπου με τις κορυφαίες επιθέσεις σήμερα, όπως η πλαστογράφηση αιτημάτων μεταξύ τοποθεσιών (CSRF), η δημιουργία δέσμης ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών (XSS), η συμπερίληψη αρχείων και η ένεση SQL (SQLi) στον ιστότοπό σας. Τούτου λεχθέντος, τα WAF δεν μπορούν να προστατεύσουν από κάθε είδους επιθέσεις και εφαρμόζονται καλύτερα ως μέρος μιας ευρύτερης λύσης ασφαλείας.
4. Ενημερώστε τις προσθήκες ασφαλείας σας
Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ιστότοπου ή ιστολογίου θα πρέπει να εγκαταστήσει προσθήκες ασφαλείας για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της ασφάλειάς του και να προστατεύσει τον ιστότοπό του από απόπειρες εισβολής και κακόβουλο λογισμικό. Συνήθως, τα πρόσθετα λειτουργούν παρακολουθώντας και αντιμετωπίζοντας τα τρωτά σημεία ασφαλείας και αποτρέποντας τους χάκερ να τα εκμεταλλευτούν. Μόλις εγκαταστήσετε αυτά τα πρόσθετα, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε ενημερωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενημερώσεις αντιμετωπίζουν συχνά ευπάθειες ασφαλείας σε προηγούμενες εκδόσεις της προσθήκης. Για αυτόν τον λόγο, οι κάτοχοι ιστότοπων ή ιστολογίων θα πρέπει να εγκαταστήσουν ενημερώσεις προσθηκών μόλις είναι διαθέσιμες, ειδικά εάν περιλαμβάνουν ασφάλεια ή διόρθωση σφαλμάτων.
5. Ασφαλίστε τους κωδικούς πρόσβασής σας
Η χρήση ασφαλών κωδικών πρόσβασης είναι απαραίτητη για κάθε ιδιοκτήτη ιστότοπου για να βοηθήσει στην προστασία του ιστότοπού του από χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Ένας ασφαλής κωδικός είναι αυτός που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, έχει τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες και αποτελείται από μια τυχαία ποικιλία γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Εάν οι κωδικοί πρόσβασής σας δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, τότε συνιστάται να ενημερώσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας για να τους κάνετε πιο ασφαλείς. Δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε νέους τυχαίους κωδικούς πρόσβασης και να προσπαθήσετε να τους θυμηθείτε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης υψηλής ποιότητας για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασής σας. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, ενώ θα σας γλιτώσει από την απογοήτευση της προσπάθειας να τους θυμηθείτε.
6. Εγκαταστήστε ένα πιστοποιητικό SSL
Για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε ένα πιστοποιητικό SSL στον ιστότοπο ή το ιστολόγιό σας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα SSL, τα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ του ιστότοπού σας και του διακομιστή ιστού κρυπτογραφούνται, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αποκρυπτογράφηση για τους χάκερ. Επιπλέον, η Google ευνοεί πλέον ιστότοπους με SSL και τείνει να τους κατατάσσει υψηλότερα. Η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL είναι συνήθως αρκετά απλή και πολλοί πάροχοι φιλοξενίας προσφέρουν ένα δωρεάν πιστοποιητικό SSL που οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν στον ιστότοπό τους. Ωστόσο, εάν ο ιστότοπός σας επεξεργάζεται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία πιστωτικής κάρτας, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα πιστοποιητικό SSL, το οποίο γενικά κοστίζει μεταξύ 70 και 199 $ το χρόνο.
Η ασφάλεια του ιστότοπου ή του ιστολογίου της επιχείρησής σας μπορεί να φαίνεται σαν ταλαιπωρία, αλλά στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είναι χρονοβόρα ή αγχωτική. Εφαρμόζοντας αυτές τις γρήγορες, απλές και εξαιρετικά αποτελεσματικές συμβουλές, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την ασφάλεια του ιστότοπου ή του ιστολογίου της επιχείρησής σας.