ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.
Δεν είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πλέον περισσότερο χρόνο στο ίντερνετ παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας. Επιπλέον, η διαφήμιση στο ίντερνετ κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι στα παραδοσιακά μέσα, ενώ διαθέτει την ικανότητα να είναι και στοχευμένη.
Όταν αποφασίζεις να φτιάξεις μία ιστοσελίδα για την επιχείρησή σου και δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία, σίγουρα θα υποπέσεις στην παγίδα να σκεφτείς λανθασμένα και τότε θα πρέπει να αναθέσεις κάπου την κατασκευή της ιστοσελίδας σου, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα λάθη. Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος, κατά τη διάρκεια κατακευής του:
1)Domain.
Το Domain είναι το όνομα και η ταυτότητα της ιστοσελίδας σου. Μπορείς να το κατοχυρώσεις μόνος σου ή να αναθέσεις κάποια εταιρία της εμπιστοσύνης σου να το κατοχυρώσει για εσένα, έτσι θα μπορείς στο μέλλον να το πας σε όποιο ISP η σε όποιο server θέλεις.
2)Hosting- πακέτα φιλοξενίας.
Το πακέτο φιλοξενίας είναι ο server όπου θα μπει το domain name και θα τοποθετηθεί η ιστοσελίδα σου.
Η ταχύτητα του site εξαρτάται από την ποιότητα του server , αλλά και οι δυνατότητες προώθησης του site στο google και άλλες μηχανές αναζήτησης. Για να διαλέξεις πακέτο φιλοξενίας θα πρέπει να βρεις κάτι που να πληρεί τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει το λογισμικό που θα εγκαταστήσεις πάνω στο server. Αν για παράδειγμα θέλεις να εγκαταστήσεις ένα wordpress θα χρειαστείς ένα πακέτο φιλοξενίας που να υποστηρίζει PHP, MySql και σε ορισμένες περιπτώσεις htaccess αρχεία.
Επίσης καλό είναι να κάνεις μια έρευνα λίγο πριν αγοράσεις το πακέτο φιλοξενίας σου, για να δεις σχόλια σχετικά με την εταιρεία που έχεις επιλέξει από άλλους πελάτες της εταιρείας αυτής.
3)Κατασκευή ιστοσελίδας.
Μπορείς είτε να δημιουργήσεις τη δική σου ιστοσελίδα μόνος σου, είτε να απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία. Αν κάποια εταιρεία, δημιουργήσει για εσένα μια ιστοσελίδα, που είναι βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα (πχ wordpress) τότε έχεις το δικαίωμα (ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει) να πάρεις το site σου και το πας σε όποια άλλη εταιρεία θέλεις. Αν απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία για να αναπτύξει λογισμικό προσαρμοσμένο στα μέτρα σου τότε ο κώδικας σου ανήκει και έτσι μπορείς να τον πάρεις και να τον εγκαταστήσεις σε όποιο άλλο server εσύ θέλεις.
4)Διαδικασία.
Για να αναλάβει μια εταιρεία την κατασκευή της ιστοσελίδας σου, τότε θα πρέπει να συζητήσετε για να τους περιγράψεις τι είναι αυτό που θέλεις να κατασκευάσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να σου δώσουν μια αναλυτική προσφορά με κόστος ανάπτυξης, πάγια και εφάπαξ έξοδα και χρόνο παράδοσης της ιστοσελίδας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σου παραχωρήσουν τους κωδικούς πρόσβασης για τον πίνακα διαχείρισης του πακέτο φιλοξενίας σου, έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση στις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σου.
5)Δημιουργία περιεχομένου.
Είναι αρκετά σημαντικό πλέον η εταιρία που σου παρέχει υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδας να σου παρέχει και υπηρεσίες δημιουργίας κατάλληλου περιεχομένου το οποίο να μετατρέπει τον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας σε πελάτη σας.
6)Προώθηση
Τελειώνοντας το σημαντικότερο η εταιρία που σου θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα θα πρέπει να μπορεί να σου προσφέρει και τις κατάλληλες μεθόδους και εγγυήσεις για την προώθηση της ιστοσελίδας στο google καθώς και στα δημοφιλή social Networks γιατί όσο καλή δουλειά και να έχει κάνει δεν αξίζει τίποτα αν δεν υπάρχουν οι επισκέπτες να το δουν.