Αναβάθμιση Themes

wordpress theme

Αναβάθμιση Themes

Ανησυχείτε μήπως χάσετε τις προσαρμογές σας κατά την ενημέρωση του θέματος του ιστότοπού σας WordPress;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το WordPress είναι πόσο εύκολο είναι να το προσαρμόσετε. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσετε κάποιες από τις αλλαγές σας όταν ενημερώσετε το θέμα σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να ενημερώσετε εύκολα ένα θέμα WordPress χωρίς να χάσετε την προσαρμογή.

Πώς λειτουργούν οι ενημερώσεις θεμάτων στο WordPress

Το WordPress διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα για την εγκατάσταση ενημερώσεων όχι μόνο για το ίδιο το WordPress αλλά και για πρόσθετα και θέματα.

Ο ιστότοπός σας στο WordPress ελέγχει τακτικά για ενημερώσεις και τις εμφανίζει στη σελίδα Πίνακας ελέγχου » Ενημερώσεις.

WordPress Updates

Όταν γίνει διαθέσιμη μια ενημέρωση θέματος, θα δείτε επίσης μια ειδοποίηση στη σελίδα Εμφάνιση » Θέματα.

Theme Updates

Οι ενημερώσεις είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια και την απόδοση του ιστότοπού σας στο WordPress. Εκτός από την ασφάλεια και τις διορθώσεις σφαλμάτων, οι προγραμματιστές θεμάτων μπορούν επίσης να εισάγουν νέες δυνατότητες με αυτές τις ενημερώσεις.

Μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο κουμπί ενημέρωσης για να εγκαταστήσετε τη νέα έκδοση.

Στη συνέχεια, το WordPress θα κατεβάσει το πακέτο θεμάτων, θα το αποσυμπιέσει και θα αντικαταστήσει τα παλιά αρχεία με τη νεότερη έκδοση.

Αυτό θα αντικαταστήσει όλα τα παλιά αρχεία θεμάτων στον ιστότοπό σας. Εάν προσθέσατε μη αυτόματα προσαρμοσμένο κώδικα στα αρχεία θεμάτων του WordPress, τότε θα χάσετε αυτές τις αλλαγές.

Τούτου λεχθέντος, ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιες αλλαγές θέματος είναι ασφαλείς και ποιες προσαρμογές θα διαγραφούν.

Ποιες προσαρμογές μπορείτε να χάσετε κατά την ενημέρωση του θέματος;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε ένα θέμα WordPress. Ορισμένες από αυτές τις προσαρμογές θεμάτων είναι ασφαλείς επειδή οι αλλαγές σας αποθηκεύονται στην ίδια τη βάση δεδομένων του WordPress.

Προσαρμογές που δεν θα χάσετε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης θέματος

Δεν θα χάσετε καμία αλλαγή που έγινε μέσω του ενσωματωμένου εργαλείου προσαρμογής θεμάτων WordPress στο οποίο μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μεταβαίνοντας στη σελίδα Εμφάνιση » Προσαρμογή.

WordPress Theme Customizer

Το πρόγραμμα προσαρμογής θεμάτων σάς επιτρέπει να τροποποιήσετε το θέμα σας στο WordPress και να αποθηκεύσετε όλες τις αλλαγές στη βάση δεδομένων του WordPress. Μπορείτε να αλλάξετε την εικόνα κεφαλίδας, τα χρώματα, τη διάταξη, το προσαρμοσμένο CSS και άλλα.

Τα γραφικά στοιχεία του WordPress και τα μενού πλοήγησης δεν επηρεάζονται επίσης από τις ενημερώσεις θέματος.

Τα δημοφιλή θέματα WordPress όπως το Astra και το Ocean WP συνοδεύονται πλέον από συνοδευτικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν επιπλέον δυνατότητες στο θέμα σας. Τυχόν αλλαγές θέματος που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας αυτές τις συνοδευτικές προσθήκες δεν επηρεάζονται επίσης από μια ενημέρωση θέματος.

Εάν προσαρμόσετε τη διάταξη του WordPress χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο δημιουργίας σελίδων WordPress όπως το SeedProd, το Divi ή το Beaver Builder, τότε αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεαστούν.

Οποιεσδήποτε άλλες δυνατότητες που έχετε προσθέσει στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας μια προσθήκη είναι επίσης ασφαλείς. Για παράδειγμα, οι φόρμες επικοινωνίας του WordPress, το Google Analytics, τα αναδυόμενα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλά άλλα.

Προσαρμογές που θα χάσετε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης θέματος

Αυτό που θα χάσετε είναι τυχόν αλλαγές που γίνονται απευθείας στα αρχεία του θέματός σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε προσθέσει κώδικα στο αρχείο functions.php του θέματός σας ή να έχετε προσθέσει στυλ CSS στο αρχείο φύλλου στυλ του θέματός σας (style.css). Αυτές οι αλλαγές θα χαθούν επειδή τα αρχεία θα αντικατασταθούν όταν ενημερωθεί το θέμα σας.

Το ίδιο θα συμβεί αν έχετε κάνει αλλαγές σε οποιοδήποτε από τα πρότυπα του θέματός σας, όπως index.php, header.php και footer.php. Αυτά τα αρχεία θα αντικατασταθούν επίσης και θα χάσετε τις αλλαγές σας.

Τώρα που γνωρίζουμε ποιες αλλαγές θα διαγραφούν, ας μιλήσουμε για το πώς να τις διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης θέματος.

Δημιουργία Παιδικού Θέματος

Ένα παιδικό θέμα είναι ένα θέμα WordPress που κληρονομεί τη λειτουργικότητα, τις δυνατότητες και το στυλ ενός άλλου θέματος WordPress, του γονικού θέματος. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε το θυγατρικό θέμα χωρίς να κάνετε αλλαγές στο γονικό θέμα.

Επειδή οι αλλαγές σας αποθηκεύονται στο θυγατρικό θέμα, μπορείτε να ενημερώσετε με ασφάλεια το γονικό θέμα χωρίς να χάσετε τις προσαρμογές σας. Σε αυτό το σεμινάριο, θα δημιουργήσουμε ένα θυγατρικό θέμα και στη συνέχεια θα μετακινήσουμε όλες τις προσαρμογές σας σε αυτό.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το παιδικό θέμα χρησιμοποιώντας μια προσθήκη ή χρησιμοποιώντας κώδικα. Μεταβείτε στον οδηγό μας για αρχάριους σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε ένα παιδικό θέμα WordPress και δημιουργήστε ένα τώρα. Το θέμα που πρέπει να ενημερώσετε θα πρέπει να είναι το γονικό θέμα.

Μην ενεργοποιήσετε ακόμα το θυγατρικό θέμα. Θα το κάνουμε στο τέλος αυτού του σεμιναρίου.

Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο κώδικα για τη δημιουργία ενός θυγατρικού θέματος, τότε θα πρέπει να το δημιουργήσετε σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο προσθήκης, τότε θα πρέπει να κάνετε λήψη του φακέλου θυγατρικού θέματος στον υπολογιστή σας στην επόμενη ενότητα.

Λήψη φακέλων θεμάτων στον υπολογιστή σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνδεθείτε στον λογαριασμό φιλοξενίας WordPress χρησιμοποιώντας έναν πελάτη FTP.

Μόλις συνδεθείτε, μεταβείτε στο φάκελο /wp-content/themes/ και πραγματοποιήστε λήψη του φακέλου θέματός σας στον υπολογιστή σας.

Download Your WordPress Theme

Αυτός ο φάκελος θα είναι το αντίγραφο ασφαλείας του θέματος και των προσαρμογών σας. Αργότερα θα αντιγράψουμε τις προσαρμογές σας από αυτόν τον φάκελο στον φάκελο θυγατρικών θεμάτων.

Εάν δημιουργήσατε ένα θυγατρικό θέμα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο προσθήκης στην προηγούμενη ενότητα, τότε θα πρέπει να κάνετε λήψη του φακέλου του στον υπολογιστή σας με τον ίδιο τρόπο.

Τώρα πρέπει να κατεβάσουμε την ενημέρωση στο θέμα σας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του θέματός σας και να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης στον υπολογιστή σας. Μετά από αυτό, θα πρέπει να εντοπίσετε το αρχείο zip του θέματος και να το εξαγάγετε.

Θα πρέπει τώρα να έχετε τρεις φακέλους θεμάτων στον υπολογιστή σας: τη νέα ενημερωμένη έκδοση του θέματός σας, την παλιά προσαρμοσμένη έκδοση του θέματός σας και το θυγατρικό θέμα που μόλις δημιουργήσατε.

Αντιγραφή προσαρμογών στο Παιδικό θέμα

Στη συνέχεια, πρέπει να προσδιορίσουμε όλες τις αλλαγές που κάνατε στο θέμα σας, ώστε να μπορούμε να τις αντιγράψουμε στο θυγατρικό θέμα. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να συγκρίνετε τα παλιά και τα νέα αρχεία θεμάτων σας.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λογισμικό σύγκρισης αρχείων για να δείτε τη διαφορά μεταξύ της νέας και της παλιάς έκδοσης κάθε αρχείου. Συνιστούμε στους χρήστες των Windows να χρησιμοποιούν το WinMerge, στους χρήστες Mac να χρησιμοποιούν το Kaleidoscope και στους χρήστες Linux να χρησιμοποιούν το Meld.

Ανοίξτε το λογισμικό σύγκρισης αρχείων και, στη συνέχεια, σύρετε την ενημερωμένη έκδοση του θέματός σας στο αριστερό πλαίσιο και την παλιά προσαρμοσμένη έκδοση στα αριστερά. Το λογισμικό θα επισημάνει τυχόν αρχεία που έχουν αλλάξει ή έχουν προστεθεί.

Changed Files Will Be Highlighted

Με εξαίρεση τα functions.php και style.css, θα πρέπει να αντιγράψετε τα επισημασμένα αρχεία στο δεξιό τμήμα του παραθύρου στο φάκελο θυγατρικών θεμάτων.

Το παιδικό σας θέμα έχει ήδη τα δικά του αρχεία functions.php και style.css, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Θα χρειαστεί να αντιγράψετε τυχόν αλλαγές που έχετε κάνει σε αυτά τα αρχεία και να τις επικολλήσετε στο κάτω μέρος των αρχείων του παιδικού σας θέματος.

Αρχικά, ανοίξτε την ενημερωμένη και την παλιά έκδοση του αρχείου functions.php στο λογισμικό σύγκρισης. Πρέπει να αντιγράψετε το επισημασμένο κείμενο από την προσαρμοσμένη έκδοση και να το αντιγράψετε στο πρόχειρο.

Changes to the functions.php File

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικολλήσετε το κείμενο στο κάτω μέρος του αρχείου functions.php του παιδιού σας θέματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει το αρχείο αφού το κάνετε αυτό.

Εάν το αρχείο style.css του θέματός σας έχει αλλάξει, τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία με αυτό το αρχείο.

Μεταφόρτωση των ενημερωμένων φακέλων θεμάτων και παιδικών θεμάτων

Αφού αντιγράψετε τις αλλαγές σας στο θυγατρικό θέμα, είστε πλέον έτοιμοι να ανεβάσετε το ενημερωμένο θέμα και το θυγατρικό θέμα στον ιστότοπό σας.

Απλώς συνδεθείτε στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα-πελάτη FTP και μεταβείτε στο φάκελο /wp-content/themes/. Μετά από αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε τον ενημερωμένο φάκελο θεμάτων και τον φάκελο θυγατρικών θεμάτων και να τα ανεβάσετε στον ιστότοπό σας.

Upload Updated Theme

Ο πελάτης FTP θα σας προειδοποιήσει ότι τα αρχεία με το ίδιο όνομα υπάρχουν ήδη. Πρέπει να επιλέξετε Αντικατάσταση για να βεβαιωθείτε ότι τα παλιά αρχεία θεμάτων σας έχουν αντικατασταθεί από τις ενημερωμένες εκδόσεις.

Overwrite

Εισαγωγή των ρυθμίσεων του Theme Customizer

Αναφέραμε στην αρχή αυτού του άρθρου ότι τυχόν προσαρμογές που έγιναν με το πρόγραμμα προσαρμογής θεμάτων WordPress δεν αποθηκεύονται στο θέμα σας και επομένως δεν έχουν προστεθεί ακόμη στο παιδικό θέμα.

Θα πρέπει να τα προσθέσουμε τώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια προσθήκη για να εξάγουμε τις ρυθμίσεις του εργαλείου προσαρμογής θέματος από το γονικό θέμα και στη συνέχεια να τις εισάγουμε στο παιδικό θέμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το πρόσθετο Customizer Export/Import και στους δύο ιστότοπους όπου θέλετε να κάνετε εξαγωγή/εισαγωγή.

Στη συνέχεια, πρέπει να εξαγάγουμε τις ρυθμίσεις προσαρμογής του γονικού θέματος. Με το γονικό θέμα ακόμα ενεργό, πρέπει να επισκεφτείτε τη σελίδα Θέματα » Προσαρμογή.

Export/Import Option in Customizer

Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε κλικ στον πίνακα Εξαγωγή/Εισαγωγή για να δείτε τις ρυθμίσεις του και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Εξαγωγή.

Export Customizer Settings

Το πρόσθετο θα εξάγει τώρα τις ρυθμίσεις προσαρμογής σας και θα τις στέλνει στον υπολογιστή σας σε ένα αρχείο .dat.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το θέμα του παιδιού σας. Απλώς μεταβείτε στο Εμφάνιση » Θέματα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Ενεργοποίηση κάτω από το θυγατρικό θέμα.

Click the Activate Button

Μετά από αυτό, πρέπει να επιστρέψετε στη σελίδα Εμφάνιση » Προσαρμογή και να κάνετε κλικ στον πίνακα Εξαγωγή/Εισαγωγή.

Θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Επιλογή αρχείου» για να επιλέξετε το αρχείο που εξάγατε νωρίτερα. Πρέπει επίσης να επιλέξετε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή “Λήψη και εισαγωγή αρχείων εικόνας;” για να εισαγάγετε κεφαλίδα και άλλα αρχεία εικόνας.

Import Customizer Settings

Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Εισαγωγή» για να ξεκινήσετε τη μεταφόρτωση. Η προσθήκη θα εισάγει τώρα τις ρυθμίσεις προσαρμογής από το αρχείο εξαγωγής σας.

Μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση των αλλαγών σας στο πρόγραμμα προσαρμογής και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση & Δημοσίευση” για να πραγματοποιήσετε αυτές τις αλλαγές ζωντανά.

Τώρα έχετε μετακινήσει όλες τις προσαρμογές σας στο θυγατρικό θέμα. Στο μέλλον, θα μπορείτε να ενημερώσετε το γονικό θέμα χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσετε ξανά αυτά τα βήματα.

 

 

 

 

Κοινή Χρήση της Ανάρτησης